Tuesday, 11 September 2012

preparation to Egypt .. ♥♥♥

sesungguhnya hati memang sangat gundah gulana memikirkan barang2 yang akan dibawa ni .. atoi ! limit untuk berat , 46kg .. bag yang boleh dibawa dua je .. so , akan jadi setiap bag 23-23kg .. can you imagine ? pftt .. tapi bersyukur sebab pelajar Alex yang naik Kuwait air dapat 30kg je ! ohmaighh ~~ kesian .. 

those are my bags .. yang purple dengan yang biru tu untuk dimasuk kan ke perut kapal terbang .... *hohoho*

banyak kan .. isi2 bag ?

purple
- baju
- seluar
- baju kurung/jubah
- etc (pakaian)
- perfumes , aku bawak banyak jugak as memang dah stick dengan perfume tu ..
- toiletries , serba siket
* kuantiti - secukupnya .. haha ..  

biru : 
* please jangan gelak dengan bentuk bag tersebut .. bag tu bag orang pergi haji .. adjustable .. boleh tinggi kan .. nampak tak macam ade garis2 hitam tu ? itu zip .. bila buka zip tu bag akan meninggi .. haha 

dari bawah
- tuala
- ade box kecik , letak barang makan
1. rempah kurma, rempah kari ayam, daging, ikan (each 300g)
2. kiub tomyam, kiub ayam, kiub ikan bilis(2/3kiub je. kiub ayam tak payah bwk pon takpe sbb kat egypt ada byk)
3. serbuk kunyit, serbuk cili(each 500g)
4. sup bunjut(kita hanya perlu ada 3 papan. mimi dh bwk 1 papan, so perlu 2 papan lagi. terpulang siapa nak bawak)
5. cili kering(200-250g. since kat egypt ada, tp terlalu pedas)
6. perencah nasi goreng(seorg 6 paket. tp random perisa. ikut citarasa)
7. belacan(seorg 1 paket)
8. ikan bilis(300g), udang kering(300g), ikan masin&ikan kering ni sukatila siapa yg nak bawak. yg kuat mkn ikan mcm ni, bwkla byk sikit.
9. makanan dlm tin e.g. sardin, sotong, ayam.(sardin bwk la 1 tin, yg lain2 tu sukati. disebabkan saya suka sotong tu, maka saya maybe bwk byk. maybe haha)
10. serbuk santan(seorg 5 paket)
11. asam jawa(1 paket), asam keping(around 100g, tp tak sure byk mana yg diperlukan)
12. halia, lengkuas, kunyit.(each bawak yg gemuk tu 2. kunyit tak perlu pon takpe)
13. maggi(sukahati), bihun(1 paket), kue tiau sape nak bawak silakan.,
14. serunding daging+ayam(atleast bawakla 1 paket)
15. milo, ovaltine, nescafe etc etc(ini sukati siapa nak bawak perasa apa. bawakla 1 paket yg 3in1 punya)
16. sos tiram(2 botol), sos cili n kicap mimi bawak.
17. adapter, extension, plug 2 pin tu sila bawak sendiri la ye. iron ikut room.
- bed sheet with comforter 
- rice cooker 
- iron 
- cawan favourite 

*ade lagi barang yang tak masuk sebab aku gagal menyusun nya .. dulu bawak rice cooker kecik sebab mula2 1 rumah 4 orang , bila dah tukar 1 rumah 6 orang , pakai rice cooker besar .. ade certain barang kena keluar .. tak penting pun , tapi kalau boleh bawak memang awesome !

merah : 
*hiking bag (hand carry)
- kasut
- selipar
- running shoes 
- casual shoes 
- telekung 2
- winter coat
- formal coat 

* yang - tu , tak muat nak letak dalam luggage purple tu ha .. thats why masuk sini ..
* bag ni nampak je padat tapi ringan .. macam 3-4kg je ..
* winter coat ? sebab a bit worry .. aku kan montel .. so risaukan size .. aku beli online je dari UK , it costs me only RM200 including the postage .. cheap ha ? tawu tak pe ..

pink :  <--- x berapa nak pink >.<
*back pack

- lappy
- file (document)
- pencil case
- note book (MM punya - the yellow one) <-- perlu ke bagi tahu ? -.-
- kamus
- hard disc 
- tablet
- mp3
- segala charger 
- sepersalinan pakaian <--- tak boleh blah -.-

*kenapa letak lappy ? haha .. walaupun bag lappy tak dikira (dengan syarat hanya ada lappy dan accessoriesnya sahaja ) .. tapi susah kot nak angkut banyak .. hiking bag lagi , back pack lagi .. kalau ade bag lappy ? bag lappy lagi .. haha .. back pack tu ade part yang mmg untuk letak lappy and accessories beliau .. haha .. so , senang bagi aku :)

----TAMAT----

memang bila baca , tenung , hayati MACAM SIKET .. M A C A M ~~ tapi banyak weyh .. boleh putus urat kentut nak angkat .. tambah yang biru tu .. berat .. mak cakap kalau lebih jugak bayar je la , dengan nada sedih .. haha .. buku satu ape pun tak bawak ..   kakak senior tanta kata tak perlu buku f5 semua .. lagi pun aku non pre medic , so memang x da buku at all ~~ 

jujurnya tak sabar nak berkampung bersama babes yang hot2 nih .. haha .. presenting ~~~~~


haha .. housemate aku semuanya ♥ .. hee  :)  comel kan ? aku paling comel ? shhh ~~ diam la .. 
mimi , fatinah , abie , budak pre medic .. tiqah , alea , and nomie (aku la tuu) budak non premedic .. seimbangkan ? well .. haha .. mimi gonna be fatinah's roomate .. abie gonna be tiqah's roomate and last but not least alea gonna be mine .. haha ..

nomie akan cuba menyangi korang .. acewah ayat kena kahwin paksa .. gurau2 .. haha .. even before jadi housemate pun kiteorang dah kamcing dah .. well nowadays we have facebook , twitter .. kan ? make full use of that laa .. hopefully , kita semua baik2 aja .. tolong menolong .. okies dokies ? hee

tapi yang kurang menggembirakan .. kami fly tarikh yang berasingan .. lagi best kalau fly sekali T_T
28/9/2012 - mimi and fatinah .. untung lah roomate ~! 
30/9/2012 - alea and abie
2/10/2012 - me and tiqah 



ok itu je kot .. :) bye , assalamualaikum ..

10 comments:

  1. wahhhhhhh.
    suka ! suka!
    thanks nomie ..
    awk mmudahkn krja sy :)
    heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke ? hee ~~ mane ade .. biasa2 saja ^^

      Delete
  2. take care nomie .
    bila baca post ni ase sdey lark sbb kawan aq nie nak fly jao .
    stdy leklowk kat sana ,
    balik nnty bwk segulung ijazah dentist tuu ,
    jgn pula bwk dentist laky dari sana lark ,
    noty tuu !
    blik nnty aq g buat check up kat kau yerk ,

    with love , bellabell .

    ReplyDelete
    Replies
    1. dentist laki ? kalau doktor lelaki boleh tak ? haha .. insyaAllah .. hee .. boleh saja .. service terbaik .. love you :)

      Delete
  3. wah,.nomie dah siap pack! kite belom start pon lg,.hikhik :D

    ReplyDelete
  4. hehe .. x pe2 .. ade mase lagi >.< chaiyok ~! <3

    ReplyDelete

hye..jom comment post boolat

 
Tempelate Designed by Najwa | Copyright-2011 Protected | Infinite
fly to the moon